Mısır Ekimi

Mısır bitkisi; insanlar için gıda, hayvancılık için yem, biyoyakıt kaynağı ve çeşitli ürünlerin üretiminde hammadde olarak kullanılmasıyla dünyadaki en yaygın yenilebilir tahıl ürünlerinden birisidir. Mısırın ilk ortaya çıkış kökeni Amerika kıtalarına uzanmaktadır. Meksikalı çiftçiler mısırı yaklaşık 10.000 yıl önce yetiştirmeye ve üretmeye başladılar ve bunun için öğütülmesi kolay, tadı güzel, çabuk büyüyen ve daha iyi üreten bitki tohumlarını seçtiler. Bu, mısır tanelerinden daha büyük sayı ve boyuta sahip bir mahsulün ortaya çıkmasıyla sonuçlandı ve mısırı geliştirme aşaması, bugün bilinen haline gelene kadar devam etti.

Mısır, tohumları ve (siloda depolanan bitki) silaj yemi elde etmek için yetiştirilen önemli bir bitki olarak sayılır. Hayvanlar için iyi bir yem olan silaj yemi, bitkilerin boş bir yerde bırakılıp fermente edilmesiyle elde edilen bir yemdir. Araştırmalar ve uygulamalar, mısır silajının en iyi silaj türü olduğunu, protein ve enerji açısından yüksek bir değere sahip olduğunu, kolay bir şekilde üretebileceğini ve diğer silajlara kıyasla yüksek besin değerine sahip olduğu için hayvan yetiştiriciler için tercih edilen yemlerden biri olarak kabul edildiğini göstermiştir. Ayrıca mısır silajı 1 yıla kadar kolaylıkla depolanabilir. Silaj, özellikle süt inekleri yetiştiriciliğinde olmak üzere bütün hayvanların beslenmesinde önemli rol oynar ve hayvancılıkta vazgeçilmez bir unsurdur.

Mısır bitkisi, (İngilizce: Poaceae) otlu bitki ailesine ait bir bitkidir, budak ve gövdelere bölünmüş bir dala sahiptir. Her budağı, uzunluğu 30 cm-1 metre arasında değişen bir çift büyük yaprak üretir. Bitki başına yaprak sayısı 8-21 yaprak arasında değişmektedir ve aşağıdaki çeşitler dahil olmak üzere çeşitli mısır türleri vardır:

  • Yaş Mısır ( Dent Corn)
  • Çakmaktaşı Mısır (Flint Corn)
  • Un Mısır (Flour Corn)
  • Şeker Mısır (Sweet Corn)
  • Patlamış Mısır (Popcorn)
  • Mısır Gevreği (Pod Corn)
image
image
image

En İyi Mısır Çeşitleri:

Türkiye’de kayıtlı veya üretim izni almış 160’tan fazla çeşit bulunmaktadır. Bu çeşitlerden sadece silajlık yemlik mısır olmak üzere üretim izni olan sadece 10-15 tescilli çeşit bulunmakta olup diğer tüm çeşitler ise tahıl mısır olarak kayıt altına alınmıştır.