Coğrafi çeşitlilik; geniş tarım alanları ve kendine özgü hava koşulları Türkiye’yi kümes hayvanları, inekler, koyun ve keçiler, balarıları, balık çiftlikleri ve diğerleri dâhil olmak üzere çeşitli hayvancılık açısından zengin ülkelerden biri haline getirmiştir.
Bu durum; beyaz ve kırmızı et, süt ve yumurta üretimiyle başlayarak deri ve kürkten yararlanarak farklı ülkelere et ihracatı ile çok sayıda endüstrinin dayandığı ekonomik temeller arasında yer almasının yanında, birçok fayda için karlı projeler haline getirmiştir.
Türkiye’de koyun yetiştiriciliği, koyunların üreme veriminin yüksek olması nedeniyle hızla çoğaldığından kısa vadede kazanç elde etmeye yardımcı olan hızlı üretim ile nitelenmektedir. Ayrıca yetiştirme kolaylığı da mevcuttur. Şöyle ki; hayvan yetiştirmede hayvanın iyi beslenmesi için uygun bir yere ve yeme gereksinim duymakla beraber hayvanları yetiştirmek için gereken iş gücünün az olmasından ötürü çok sayıda kişiye ihtiyaç duyulmamaktadır. Nitekim bu durum koyun yetiştiriciliğini başarılı bir proje haline getirmektedir. Zira kar sadece koyunlardan kazanılmamakta; süt ürünleri, koyun peyniri ve fermente süt üretilir, yemek pişirmede yağ kullanılır, ince bağırsaktan cerrahi ipler yapılır, hayvan boynuzundan ve tırnağından yapıştırıcı üretilir ve hayvanların dışkısından gübre olarak yararlanılır.
Türkiye’nin yatırımcılara sunduğu destek ve teşviklerden yararlanmayı kapsamlı olarak düşündüğümüzde; koyun yetiştiriciliği, yatırımı teşvik eden istikrarlı bir ekonomik ve politik ortamda para yatırmak ve kar elde etmek için kullanılabilecek başarılı projelerden biri olarak gözükmektedir.