Buğday Ekimi

Buğday, yaklaşık 10 bin yıl önce insanlar tarafından yetiştirildiği için en eski tahıl ürünüdür. Buğday, çeşitli topraklarda ve iklim koşullarında yetişir ve tüm dünyaya yayılır.

Buğday, hem Türkiye’de hem de dünyada stratejik bir ürün ve önemli bir gıda kaynağıdır. Türkiye’deki toplam tarım arazisi bunun 700.000 hektarı kadardır. Bölgemiz, iklimi nedeniyle buğday yetiştirmek için en iyi bölgelerden biri olarak kabul edilir.

Buğday Çeşitleri:

Üretim türüne göre buğday, ilkbahar buğdayı ve kışlık buğday olmak üzere ikiye ayrılır.

Dünyada yetiştirilen tüm buğday çeşitleri başlıca iki bitki türü olarak ayrılır: yumuşak buğday ve sert buğday. Bu iki tür buğdayın kimyasal bileşimi ve biyokimyasal özellikleri ile teknolojik özellikleri bakımından birbirinden farklıdır.

Hemen hemen tüm tahıllar farklı oranlarda gıda tahıllarına ve yemlik tahıllara ayrılır. Birinci tür tahıl için belirli kalite kriterleri vardır. Bu kriterlere uygun olmayan tahıllar, yem veya tahıl yemi olarak kullanılır. Ancak bu, beslenme kriterlerine uygun olmayan her şeyin hayvanların beslenmesine yönelik olduğu anlamına gelmez.

Yemlik buğday aynı zamanda hayvancılıkta da yaygın olarak kullanılır. Buğdayın enerji ve besin değeri mısıra göre daha düşük olduğu için karma yem yapımında temel olarak kullanılır. Yeterli miktarda yararlı mikro elementleri ihtiva ettiği için çiftlik hayvanlarının büyümesinde etkisi vardır. Protein, yüksek kalorili içeriğe sahip olduğu için genç hayvanların büyümesini desteklediğinden tavsiye edilir. Deneyimli hayvan yetiştiricisi, küçük baş hayvanları ve atları beslemek için yüksek selüloz içeren yemlik buğday yemlerini ve çiftlik hayvanlarını beslemek için ise az miktarda selüloz içeren buğday çeşitlerinin kullanılmasını önerir.

image
image